Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
1485 Postów
Darek ...
(ulv72)
Maniak
długoszewice napisał:
cześć; co zrobić jeśli mój były szef nie wypłacił mi feriepenge za ubiegły i ten rok i twierdzi że to jest jego dobra wola kiedy wypłaci.Gdzie się zgłosić, mam umowe o prace, specyfikacje z karzdej wypłaty ale niemam świadectwa pracy i niedałem mu wypowiedzenia na piśmie jedynie ustna umowa że 2tgodnie wcześniej można powiedzieć i to wystarczy dla niego

czekaj , czekaj , pomalu.... piszesz - za ubiegly i ten rok - masz na mysli 2008 i 2009 ?

o ile z biezacym rokiem 2009 to jeszcze mozna dyskutowac... to za 2008 musial ci wyplacic ! to zadna dobra wola !
niewazne, czy zwolniles sie teraz (bo rozumiem, ze w tym roku sie zwolniles,skoro piszesz o feriepenge za 2009)
jesli masz lønnslipp z wyplat za 2008 rok... to feriepenge powinienes juz dawno dostac !
nie bardzo chce mi sie wierzyc, ze on powiedzial ci , ze to jego dobra wola...sorry... wszystko jest aby tak jak piszesz ?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
długoszewice napisał:
cześć; co zrobić jeśli mój były szef nie wypłacił mi feriepenge za ubiegły i ten rok i twierdzi że to jest jego dobra wola kiedy wypłaci.Gdzie się zgłosić, mam umowe o prace, specyfikacje z karzdej wypłaty ale niemam świadectwa pracy i niedałem mu wypowiedzenia na piśmie jedynie ustna umowa że 2tgodnie wcześniej można powiedzieć i to wystarczy dla niego
ARBEIDSTILSYNET, powinieneś z nim pogadać i dać mu do zrozumienia, że możesz tam pójść.
Jest tylko kwestia na Twoją niekorzyść dlaczego tak długo milczałeś, nie mając na łapie umowy o pracę (pracowałeś bez niej) , no i to drugie......... zaległe feriepenger.
Warto w końcu się obudzić z koszmaru, tylko dlaczego akurat wtedy gdy może być za późno.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
BARTOSZ DŁUGOSZ
(Paweł10)
Wiking
ulv72 napisał:
długoszewice napisał:

czekaj , czekaj , pomalu.... piszesz - za ubiegly i ten rok - masz na mysli 2008 i 2009 ?

o ile z biezacym rokiem 2009 to jeszcze mozna dyskutowac... to za 2008 musial ci wyplacic ! to zadna dobra wola !
niewazne, czy zwolniles sie teraz (bo rozumiem, ze w tym roku sie zwolniles,skoro piszesz o feriepenge za 2009)
jesli masz lønnslipp z wyplat za 2008 rok... to feriepenge powinienes juz dawno dostac !
nie bardzo chce mi sie wierzyc, ze on powiedzial ci , ze to jego dobra wola...sorry... wszystko jest aby tak jak piszesz ?

za trzy miesiące 2008 i 2009 do maja, tak jest jak pisze bo chce się dwiedzieć gdzie iść lub kogo pytać kilka razy byłem u niego oraz dzwoniłemipytałem kiedy trzymam pieniądze to usłyszałem że go naciskam.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
gabriel napisał:
DZIKI napisał:
... Ja tak pobierałem, bez potrącenia podatku[/size][/color]
Coś wiesz jednak nie do końca ..
niemniej aby nie być gołosłownym ...
Zajrzyj sobie do swojego zeznania podatkowego jakie dostałeś ze skattu i porównaj z tym co dostałeś od pracodawcy...
Feriepengere jest zawsze opodatkowane i niema zmiłuj się...
ponieważ jest to część TWOICH pieniędzy które legalnie zarobiłeś i zostały one Tobie zatrzymane i odłożone na konto...
W NORGE wszystko jest opodatkowane...
To ,że np pobierasz w tym roku a nie czekasz na przyszły powoduje jedynie ,że pracodawca pobiera większą zaliczkę od tych pieniędzy i nic ponadto...
Natomiast w przyszłym roku jak się dopiero bierze , to kwota jest już po pełnym opodatkowaniu przez skatt.
Jak sobie na zestawieniu policzysz wszystkie kwoty ..to zobaczysz ,że jest to jednak opodatkowane...i ogólna kwota brutto jest zgodna z TWOIM zarobkiem ogólnym , a kwota otrzymanych wypłat plus ferie jest zgodna z netto po opodatkowaniu ...
Ba nawet ewentualny zwrot podatku w to wchodzi...
Tu w Norge ...wbrew obiegowym opiniom ..ani pracodawca...a tym bardziej państwo ..NIC za darmo nie dają zdrowemu obywatelowi Tego Kraju...o ile pracuje oczywiście legalnie...a tym bardziej najemnej sile roboczej z innych krajów...
OT TAKA SOBIE NIESPRAWIEDLIWOŚĆ

Tak, ok, zgadza się, tylko weź kasę za ferie w bieżącym roku podatkowym. Masz np. naliczone 40 tys. feriepenger, wypłacając je w tymże roku, na łapę tyle nie dostaniesz. Będą one pomniejszone o ten procent z tabeli. Nieprawdaż????
Wcześniej w tym wątku już to pisałem, że nie odczujesz tego jak weźmiesz kasę w nowym roku podatkowym.(Ile na kwicie, tyle na łapie) Nie wnikając w roczne zestawienia co, jak i ile na co.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
gabriel napisał:
truskawkowa napisał:

i oczywiscie masz racje,feriepenger wyplacone w nastepnym roku kalendarzowym,niezaleznie czy jest wyplacone w styczniu czy w czerwcu,jest wyplacane bez potracenia tej zaliczki

Bo podatek za te feriepenger został już raz pobrany w roku ubiegłym od całości Zarobku brutto...!!! .

Gabriel,powoli,bo jestem blondynka i mi sie szybko styki grzeja....czy Ty masz opodatkowane feriepenger w roku,w ktorym je zarobies,czy w roku,w ktorym zostaly one wyplacone?
pierwszy raz slysze,zeby feriepenger wyplacone w nastepnym roku,zostalo opodatkowane w roku,w ktorym zostalo wypracowane
Zgłoś wpis
Oceń wpis:2  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
BARTOSZ DŁUGOSZ
(Paweł10)
Wiking
DZIKI napisał:
długoszewice napisał:
ARBEIDSTILSYNET, powinieneś z nim pogadać i dać mu do zrozumienia, że możesz tam pójść.
Jest tylko kwestia na Twoją niekorzyść dlaczego tak długo milczałeś, nie mając na łapie umowy o pracę (pracowałeś bez niej) , no i to drugie......... zaległe feriepenger.
Warto w końcu się obudzić z koszmaru, tylko dlaczego akurat wtedy gdy może być za późno.

umowe o prace miałem ale nie mam świadectwa pracy od niego!!! i niedałem mu wypowiedenia pisemnego.
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
455 Postów
Wojtek B.
(DZIKI)
Wyjadacz
długoszewice napisał:
DZIKI napisał:
długoszewice napisał:

umowe o prace miałem ale nie mam świadectwa pracy od niego!!! i niedałem mu wypowiedenia pisemnego.

To gdzie masz ją teraz???
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
5 Postów
BARTOSZ DŁUGOSZ
(Paweł10)
Wiking
DZIKI napisał:
długoszewice napisał:
DZIKI napisał:
długoszewice napisał:

To gdzie masz ją teraz???

mam umwe, mam specyfikacje wypłat ale niemam świadectwa pracy i pisemnego wypowiedzenia z pracy; ja odszedłem od niego ( a czekam dlatego że po ostatnim telefonie ponad miesiądz temu powiedział że wypłaci -ale niemam tych pieniędzy)
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj
1222 Posty
ladny pan
(panladnyzrodzina)
Maniak
...tylko 'gruzin' jest w stanie ci pomoc!

on sie zna...
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(vanessa 30)
Wiking
panladny napisał:
...tylko 'gruzin' jest w stanie ci pomoc!

on sie zna...

Może już koniec tych złośliwości panieladny...???
Naprawdę nie znam Cię z takiej strony?
Chyba masz złe dni....?
Zgłoś wpis
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok